I dagens samfunn er mange opptatte av at vi ikke kan bruke de samme klærne igjen. Det vil si at «outfits» ikke kan gjentas, og man ikke kan bruke den samme toppen som man brukte sist fest, denne gangen også. Selv om jeg selv har forandret litt syn på dette, er det fortsatt noe jeg tenker over.
«Ser de at jeg bruker denne samme toppen eller genseren, som sist gang?»
Det høres vell egentlig helt absurd ut. Vi har jo vaskemaskin, og det å bruke et plagg flere ganger er vel egentlig formålet med klær? Derimot vet jeg at også flere av venninnene mine har dette problemet om de skal ut en kveld.
Vi er nok alle oppmerksomme på at vi har kommet inn i en kjøp-og-kast-kultur. Hvor klær blir kjøpt, for en kveld ute på byen, og deretter ikke blir brukt igjen, for så å bli kastet. Selv om det har blitt veldig trendy med gjenbruk, handle brukt og «vintage», er dette fortsatt et stort problem. Med dette kommer det store spørsmålet
«Hvor blir det av klærne etter vi kaster dem?» (Jorde 2022)
Dagens klær er ofte laget på en annerledes måte enn før; det er dårlige materialer, de er laget på uetiske måter og masseprodusert. Dette for at klesbransjen skal tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Dette fører til at klærne blir fort ødelagt, ikke sitter fint og ikke tåler å bli vasket flere ganger.
Materialene som de fleste klærne innen de store kleskjedene blir laget av, er også dårlige for miljøet. Mikroplast er nok et ord du har hørt om. (Fretex)
Mange nye innen klesbransjen fokuserer nå på basis-plagg. En grunn til dette er nok for å unngå at kvaliteten blir dårlig, når de må masseprodusere klær så det rekker å nå mottakeren før trenden er over. For det å mette dagens samfunns «behov» etter nye klær er ikke gjennomførbart om man skal gjøre det på en etisk og bærekraftig måte.
For at vi skal kunne endre på dette kjøp-og-kast-samfunnet er vi nødt til å engasjere alle. Vi må samles til dugnad.
Selv om man er opptatt av klær og mote, trenger man ikke å kjøpe nytt hver gang. Selv om det frister å gi etter når man ser noe fint på nett eller i butikk. Det å ha noen ordentlige kvalitetsplagg som kan brukes til mangt, kan gjøre mye. Djerf Avenue er et godt eksempel på dette. De lager kvalitetsplagg som er anvendbare, og dermed kan lage flere antrekk. Om man er kreativ og er åpen for å utforske stilen sin, kan en blazer bli i hvert fall 10 forskjellige outfits.
Det kan heller være nyttig med litt ulike smykker, belter, vesker, sko og andre tilbehør som kan gjøre antrekket ditt litt unikt.
Det å handle kvalitet er som en investering. Du får igjen for det senere. I stedet for å kjøpe en dressjakke på Zara til 300kr, som blir ødelagt etter et år, så kan du kjøpe en som varer deg i mange år, og dermed trenger du ikke kjøpe ny igjen med en gang. Kvalitetsklær er en investering, men det gir igjen.
Gjør deg selv og miljøet en tjeneste. Vi må skifte tankesett og det begynner med deg og meg! Kjøp kvalitet over kvantitet.
Olabag er et godt eksempel på kvalitet over kvantitet. Samtidig som vi lager alle Olabagene på en etisk måte og gjenbruker de tekstilene som ikke blir brukt.